Het is altijd wat arbitrair, de lenzen voor je camera die slecht tot goed zijn. Dan ga je dus zoeken op het internet natuurlijk nadat je een lens op het oog hebt. Op dat internet heb je heel veel ‘reviews’ over die lens. Zijn die reviews betrouwbaar en hoe gaat dat eigenlijk met die openlenzenfotografie?

Veel ‘review websites’ worden betaald om prachtige verhalen over een specifieke lens te produceren. Let maar op, meestal staat er heel veel positiefs en een paar (onbelangrijke) minpuntjes om het dan zogenaamd in balans te krijgen. Ik was zelf op zoek naar een 85mm Sony FE lens en dan zijn er een paar mogelijkheden. Sony zelf maakt prachtige maar dure lenzen voor hun camera’s. De anderen blijven natuurlijk niet achter en zo krijg je de race naar de ultieme lens die niet bestaat.

Vandaag kreeg ik de Viltrox FE-85 f/1.8 AF II Sony E-mount objectief binnen, 295 euro inclusief uv-filter. Viltrox is een chinees merk dus dat zal wel niets zijn zou je denken. F 1.8 lensopening tot f 16. Metalen behuizing en alles werkt op de Sony A7R II. 

De meeste lenzen zijn een stuk duurder en van of gelijke of zelfs van mindere kwaliteit. Ik krijg overigens niet betaald voor deze opmerking.

Fotograferen met een volledig open lens laat meestal de zwakte van een lens zien. In (bijna) alle gevallen moet je 1 of 2 stops diafragmeren om de beste resultaten te krijgen. En met f 16 en meer krijg je ook weer rare scherpte en/of rommeldingen. Ik leg overigens in mijn blogs niets uit dus ga maar zoeken op het internet.

Het mooie, in dit geval, was dat het niet alleen mooi weer was maar ook nog eens winderig (windkracht 5) dus met open lens bloemetjes fotograferen is altijd fun. De scherptediepte is zo klein dat er in het dansende beeld maar een paar dingen scherp zijn en de rest niet.

Dan zie je schoonheid van de onscherpte en dat is een basisfunctie in de fotografie die je nog maar weinig ziet vandaag de dag.

Probeer het maar uit, het opent nieuwe gezichtspunten in persoonlijke fotografie.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!