Fotograferen gaat vaak toevallig, je bent ergens en je fotografeert bijvoorbeeld een prachtige zonsondergang. Je bent dan op het juiste moment op de juiste plaats en alles is aan het toeval overgelaten. Wel weet je uit ervaring dat de kans op een zonsondergang in de ochtend klein is en daarmee is de primaire fotografische planning geboren.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

Lastiger wordt het als je in opdracht of gewoon omdat je dat wilt een heel specifieke foto gaat maken.  Dan komt er toch een zekere vorm van research om de hoek kijken die je helpt om locatiekeuze, tijdstip (zonnestand) en eventuele obstakels te vinden. Google maps of Earth is vaak een geweldig hulpmiddel om een locatie te scannen op geografische omstandigheden.

Als je bijvoorbeeld een gebouw wilt fotograferen dan is het handig om te weten of je er kan en mag fotograferen. Staat het onderwerp op het westen? Wil je tegenlicht dan moet ’s winters in de middag en ‘s zomers in de avond fotograferen.  Heb je meerdere gebouwen op het oog dan kan je vrij eenvoudig een reis- en fotografieplanning maken (vergeet overigens niet je camera mee te nemen). Kortom, dat moet goed komen of niet soms?

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

Nee, soms niet, dan gaat het helemaal fout.

Neem nu Prora, op het eiland Rügen in Duitsland. Prora was een (nooit in gebruik genomen) vakantiegebouw van 4.5 kilometer lang bedacht door Nazi Duitsland om het volk een vakantieoord te geven inclusief treinstations en een ontbijtzaal voor 25000 vakantiegangers. Mooi onderwerp voor de fotografie.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

Een aantal jaren gelden gebruikte ik een 15 meter hoog panoramasysteem om op andere hoogte panoramafoto’s te maken. Prora kwam in de ‘picture’ en ik heb toen veel research op Google Earth gedaan. Om de paar honderd meter een weg naar het Proragebouw, perfect! 

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

Dat fotosysteem had wel een nadeel, alles moest met de auto, er waren ook nog eens 5 koffers te versjouwen dus het idee dat er een panoramaproject van Prora kon worden gemaakt was snel geboren. Ik heb ook nog contact gehad met de Prora Stichting en die meldden mij dat het prima te bereiken was. Dat was ook zo bleek na aankomst, alleen had ik niet op Google Earth gezien dat er enorme betonblokken op iedere toegangsweg waren aangebracht om auto’s te weren.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

Maar ook toen werd het geplande project bij toeval nog mooi: Rügen is overigens uitermate fotogeniek, ook zonder een volledig uitgevoerd Proraproject.

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!