Er is een hele leuke kroeg in Punta Arenas (Chili) waar ze vrolijke drankjes schenken (bijvoorbeeld geïmporteerde Nederlandse Jenever gestookt in Argentinië). Ik sprak ene Marcel en die vertelde mij dat hij meeging met een Chileens vrachtschip, de M.N. Pomaire om wat wijn en kerosine op Antarctica te bezorgen. Een paar dagen later mocht ik ook mee.  

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

De Drake Passage is een turbulente aangelegenheid, twee oceanen botsen op elkaar en de stormen zijn onderwater en dat betekent dat de golven oppervlakkig gezien bijna lieflijk lijken. Zoals gezegd was de cargo wijn en kerosine. De wijn moest naar de Engelse basis Rothera en de kerosine naar een noodlandingsplaats voor vliegtuigen in Jones Sound Bay, twee dagen varen daarvan verwijderd.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

Rothera was een vuilnisbelt vol met chemisch afval en de Engelsen (het was februari dus zomer) hadden 20.000 liter wijn (in dozen) besteld voor de komende winter dus na aflevering mochten we weer weg. De reis naar Jones Sound Bay was erg mooi. Omdat ik toen nog een grote voorkeur voor fotograferen bij zonsopgang (en ondergang) had was er geen probleem, de zon ging om 00.30 onder en om 02.00 kwam de bal weer op.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

De kerosine is netjes afgeleverd. Op Antarctica waren meer noodvliegvelden (is maar een naam want er is niets, als het maar plat is) omdat vliegtuigen, gezien hun actieradius en het feit dat het weer nogal eens omslaat, ergens anders moesten kunnen tanken. Ben je over de helft en wordt het slecht weer dan kan je niet meer terug, zoiets dus.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

De Pomaire ( een oude Deense Ferry) werd bemand door drie kapiteins, 1 echte, 1 in opleiding en de andere was al met pensioen maar hij wilde graag mee. In Jones Sound Bay zijn we op een rif gelopen, grote paniek want 112 reageert niet. De boot had lekkages en  uiteindelijk werden we gered door de Chileens marine die toevallig in de buurt was (1200 km van ons vandaan). Het duurde een paar dagen maar de boot zonk niet, goede Deense kwaliteit uit Kiel en geen reserveonderdelen.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

Ik heb daar 3500  analoge foto’s gemaakt en hoopte dat er misschien wel belangstelling voor was. Ik heb er twee verkocht (aan particulieren).

De Pomaire is uiteindelijk voor de kust van Valperaiso (Chili) weer op een rif gelopen en daarna gesloopt. Het is nu 30 jaar (1991) geleden dat ik dit mocht meemaken en ik was blij dat ik een camera bij mij had.

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!