Alternatieven voor Photoshop (2021).

Na jarenlang gebruik van Photoshop (9,99 euro per maand ex btw) besloot ik op zoek te gaan naar alternatieven zonder abonnement. Er zijn er veel, heel veel, misschien wel tè veel. 

Gratis programma’s.

Er zijn heel veel gratis programma’s voor fotobewerking. In veel gevallen is het een kwestie van uitproberen en daar moet je zin in hebben. Ook is het goed om te kijken wat je precies nodig hebt. Als je enkel in jpg schiet dan zijn deze gratis alternatieven bijna allemaal goed. In RAW is het een ander verhaal. Jpg heeft 256 beeldlagen en RAW 4800 en de laatste heeft dus veel meer (verborgen) informatie. Raw bewerken geeft in principe (zeker als de foto ’niet goed’ is) meer werk en een beter resultaat. 

Omdat dit betoog over (min of meer) professionele fotografie gaat hier een link met een mooi overzicht van gratis programma’s:

LINK (opent in een nieuw venster)

Betaalde programma’s

Ik hou het zo kort mogelijk en beperk mij tot drie alternatieven en een toevoeging welke alleen op Mac werkt. De volgorde is willekeurig omdat iedereen eigen afwegingen (prijs, functionaliteit) heeft.

 1. Affinity Photo
 2. DXO Photolab 4
 3. Luminar 4
 4. Toevoeging: TouchRetouch

Affinity Photo

Prijs 54,95 inclusief btw eenmalig (updates voor ongeveer 3 jaar).

Net als in Photoshop opent de RAW-foto in de digitale ontwikkeltank. Develop geeft je de kans al wat essentiële voorinstellingen zoals basic, lens, details, tones en overlays te bewerken. Ook lens en andere voorinstellingen kunnen worden ingesteld.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn

Na klikken op ‘develop’ kom je in een andere donkere kamer. In de voorbeeldfoto kan je de ‘levels’ handmatig of met voorinstellingen aanpassen. Het lijkt veel op Photoshop alleen zit alles (natuurlijk) op andere plekken en je moet dus weten wat je doet maar dat geldt voor meer dingen in het leven. Voor alle alternatieven geldt dus dat het een andere indeling en benadering heeft dan die van Photoshop.

LINK (opent in een nieuw venster)

DXO Photolab 4 

Prijs 99,99 of 149,99 (uitgebreid) inclusief btw. 

DXO Filmpack 49,99 inclusief btw

DXO Viewpoint 49,99 inclusief btw

Voor alle drie 30 dagen gratis uitproberen (en dat zeker doen).

Het Franse bedrijf DXO timmert al wat jaren aan de digitale fotoweg en heeft destijds ook de Google Nik-Collection (ooit gratis) overgenomen. 

Het programma opent met een bibliotheek (een soort Bridge) die je makkelijk zelf kunt indelen maar in mijn geval staat alle mappen van de gehele laptop er op. Je klikt op de map en daarna op de foto die je wilt bewerken. 

DXO maakt gebruik van voorinstellingen die meestal juist zijn en die je ook gewoon kan aanpassen. Het is in mijn ogen een totaal andere aanpak en die bevalt mij prima maar ik kan mij voorstellen dat anderen daar anders over denken.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn

Andere indeling en benadering.

Wat de aandacht verdient is ClearView Plus die in 1 keer ietwat overbelichte foto’s zoals in het voorbeeld aanpast. Een time saver. Het programma is te combineren met Filmpack pretpakket om allerlei fotofilmachtige effecten te maken die het best wel anders maken. DXO Viewpoint is een uitstekende perspectief controleur waarbij scheve gebouwen recht worden getrokken. Er worden wel flinke stukken van je foto afgehakt. DXO maakt een eigen map aan waar de foto’s worden opgeslagen zodat je het origineel behoudt

Prima programma waar ik graag mee werk. Duurder dan affinity en Luminar 4.

LINK (opent in een nieuw venster)

Luminar 4

Prijs 89 euro inclusief btw.

Mijn pretconcurrent van DXO. Werkt natuurlijk totaal anders. Eigenlijk is dit een mooi eenvoudig maar degelijk programma met een uitgebreid pret pakket waar je allerlei effecten en veranderingen kunt toepassen. Bevalt de lucht niet? Klik op lucht vervangen, kies een template en  je foto kan meteen in een galerie. Nadeel is dat het een beperkte hoeveelheid is dus na een maand gaan alle foto’s er hetzelfde uitzien. Extra lucht op bestelling kan dan weer wel maar dan kost het dus extra geld.

In een rotbui kan je ook vervaarlijke bliksem toevoegen, dat zal ze leren!

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn

LINK (opent in een nieuw venster)

Toevoeging:

TouchRetouch

16,95 voor Macbook en 1,09 voor de iPhone inclusief btw enkel via de App Store (Mac).

Het verwijderen van fotografisch ongedierte is een fluitje van een cent. Werkt perfect en altijd. Simpel in gebruik en je kan ook nog kleine aanpassingen doen qua foto-instellingen.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn

Dit blog is geen uitleg over hoe en wat dus de voorbeelden zijn maar een klein onderdeel van de mogelijkheden van fotobewerking.

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!