In de loop van de jaren is fotograaf Roelof van der Schaaf zijn onderwerpen steeds dichter bij huis gaan zoeken. In de jaren negentig hield hij zich, naast zijn werk als internationaal lichtontwerper, voornamelijk bezig met het fotograferen van landschappen – woestijnen en stranden, pool- en zoutvlaktes – en maakte hij lange reizen naar onder andere Chili, Argentinië en Antarctica. In de jaren nul kwam daar de architectuurfotografie bij, mede naar aanleiding van ontwikkelingen zoals panorama- en 360°-fotografie en het gebruik van een 15 meter-hoogtestatief.

In 2012 ontstond uit een dagelijks fotoblog over de toenmalige woonplaats van Van der Schaaf het boek Arnhem in detail: een ‘kijkdagboek’ over wat een fotograaf ziet als hij zijn eigen directe woonomgeving onder de loep neemt. Dit project kreeg in 2019 een vervolg in Franeker in detail, een samenwerking tussen de fotograaf en de boekhandel in zijn nieuwe woonplaats, om te voldoen aan de vraag naar een kwalitatief hoogstaand fotoboek over deze kleine stad met zijn rijke historie. En nu ligt er dan, na een verhuizing naar de hoofdstad van Friesland, het fotoboek Leeuwarden in detail.

Fotograferen in de eigen woonplaats heeft als voordeel dat je altijd de beste omstandigheden kunt uitzoeken voor het beeld dat je in je hoofd hebt, afhankelijk van bijvoorbeeld de lichtval op een bepaalde plaats op een bepaald moment van de dag in een bepaald seizoen. Daarbij ligt nog steeds de nadruk op de omgeving, oftewel (stads)landschap en architectuur. Ondanks het advies van een van zijn docenten aan de Rietveld Academie om zich toe te gaan leggen op portretfotografie, en ondanks dat sociale fotografie in de fotografische modes van de afgelopen decennia onveranderlijk de boventoon voert, komen er in de boeken van Van der Schaaf nauwelijks mensen voor. Dat is mede omdat mensen de foto’s al snel gedateerd maken, maar bovenal een kwestie van ‘oude liefde roest niet’.

Fotograaf en vormgever Roelof van der Schaaf studeerde fotografische vormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en The University for the Creative Arts in Rochester (UK). Hij publiceerde diverse fotoboeken, waaronder Thuis in Friesland (Terra Lannoo, 2008) en Holland Panorama (Terra Lannoo, 2010). In eigen beheer verschenen onder meer Arnhem in detail (2012) en Franeker in detail (2019). In juli 2020 verscheen Leeuwarden in detail.

 Leeuwarden in detail is verkrijgbaar bij onder andere boekhandel Van der Velde, de Afûk en het Fries Museum.

Pin It on Pinterest

Share This